ДГ "Пролет"
Детска градина в с. Първенец, общ. Родопи

Проекти и национални програми

Уважаеми родители,

колективът и децата от ДГ "Пролет" с.Първенец в навечерието на Световния ден на добротата 13.11.2023г., решиха да се включат и да подкрепят инициативата "Маратон на добротата".

Децата ще се запознаят с книжката "Мечо и добрината обикаля гората" . След прочита ще си поговорим за добрите дела и какво е да си посланик на доброто. Ще предизвикаме децата всеки ден до Коледа да правят по една добрина, която е по силите им. На двата входа на градината ще бъдат поставени кутии за добрини, в които ще се пускат листчета с направените добрини. Преди Коледа децата заедно с Вас родителите вкъщи ще изработят картички, които ще подарим на други деца или възрастни лежащи в болница по Коледа. Срокът за това е до 15.12.2023г., за да успеят да стигнат до болниците за Коледа. При желание, може да подарите и комплект за оцветяване, който също ще бъде изпратен в педиатрично отделение в страната, за да усмихне децата на Коледа. 

 "Маратон на добротата" е инициатива на автора на детски приказки и основател на платформата www.detskiprikazki.com - Виктория Петрова. Виктория е и мама на две прекрасни момчета на 2 и на 4 години. Книжката "Мечо и добрината обикалят гората" излиза от печат преди една година и от тогава до сега не спира да радва и малки и големи с посланието си: "Предай нататък добрината". Заедно с книжката се ражда и гражданската инициатива " "Усмихни се! Чети и оцветявай с Мечо!". След престой в болница с двете деца по Великден, Виктория решава да отделя средства от всяка продадена книжка, за да прави малки подаръци на децата в болнични легла по време на празници. Към каузата се присъединяват и десетки доброволци, които координират дейността в различни градове в страната, както и допълнителни дарители на средства. С тяхна помощ до сега инициативата е успяла да усмихне 2300 деца в 31 града в България. Миналата Коледа, каузата придобива нов нюанс и нова мечта - библиотечни кътове в детските болници. Идеята се приема с огромен ентусиазъм и за по-малко от два месеца, над 80 човека доброволци-координатори и стотици дарители, успяват да съберат 8000 детски книги. Книгите са разпределени в 68 педиатрични отделения в 31 града в страната. В много от тях библиотечните кътове се създават за първи път, а в останалите са изцяло обновени.

На двата входа в детската градина ще бъдат поставени кутиите за добрини. Надяваме се заедно с Вас, мили родители да се включим в инициативата за добрата кауза! Нека бъдем добри и да научим на това и нашите (ваши) деца! ❤️❤️❤️